Welkom in Herberg Salomons

Herberg Salomons is een klein bedrijf in een monumentale kapiteinswoning uit 1850 in het hartje van het Drentse dorp Gasselternijveen. Eigenaresse Dorine heeft 35 jaar ervaring als gastvrouw en kok en begon de Herberg in 2014 naast haar reguliere baan. 

De Herberg biedt naast de Bed and breakfast  op de bovenste verdieping ook de Heerenkamer op de begane grond.
De Heerenkamer, de oude pronkkamer met een uitgang naar de originele tuin, biedt ruimte voor vergaderingen, feesten, uitvaarten, diners, kookworkshops, borrels, diners, presentaties en andere officiële  of 
onofficiële bijeenkomsten. 
Van klein tot groter, de Herberg organiseert uw activiteit  van 4 tot ± 25 personen. 

De Herberg werkt voornamelijk met biologische en lokale producten en gebruikt tweedehands servies.


De naam Salomons heeft de herberg gekregen omdat Salomons het huis heeft laten bouwen in 1850.

Het is de naam van een geslacht van schippers, kapiteins, landbouwers en verveners uit Gasselternijveen.

De oorsprong van het geslacht Salomons ligt in Staphorst. Rond 1680 trok Jan Salomons met zijn vrouw Geesien Jans vanuit Staphorst naar Gasselternijveen en werd de stamvader van de geslachten Salomons, Theisens en Drent(h). Daarnaast is er in de vrouwelijke lijn een sterke verwantschap met de families Eefting(h), Holwerda, Van der Veen, Jonkman en Pomp. Het schippersberoep komt in deze Gasselternijveense families veel voor en veel van hun leden schreven geschiedenis in de Nederlandse kustvaart. 

Toen in 1723 het eerste schippersgilde van Gassselternijveen werd opgericht, waren drie van de eerste zeventien leden nazaten van Jan Salomons. Tot in de 20e eeuw drukten de leden van het geslacht Salomons hun stempel op de scheepvaart van Gasselternijveen. Van de 44 schepen die er rond 1837 waren ingeschreven, waren er 13 van een Salomons en 21 andere schippers waren sterk aan hen verwant. In 1956 voeren er dertien motorkustvaarder rond waarvan de kapitein-eigenaren Salomons heetten. Roelof Salomons c.s. was de laatste kapitein-eigenaar uit het geslacht Salomons. In 1992 werd zijn schip, het m.s. 'Pavonis', verkocht.

 

.